Şirketlerin gözü İspanya ve İtalya’da

sirketlerin-gozu-ispanya-ve-italya-da.jpg

Girişim sermayesi endüstrisinin unutmuş olduğu iki ülke olan İspanya ve İtalya yakında Avrupalı ve ABD’li şirketlerin yeni oyun alanı olabilir.

Konuya yakın kaynakların ve veri sağlayıcısı Preqin’e göre bu ülkelere odaklanan en az 15 özel sermaye şirketi toplam değeri 4 milyar euroyu aşan sermaye fonu yaratma arayışında. Bu rakam, 2010’un başından bu yana yaratılan 1 milyar euronun oldukça üzerinde.

İspanyol ve İtalyan piyasaları, 2005-2008 döneminde özel sermaye şirketleri arasındaki popülerliği çok yüksekti ancak finans krizi döneminde bu popülarite sona erdi. Euro Bölgesi’ndeki sorunlar ise alınan darbeyi daha da büyüttü.

Dealogic verilerine göre Ocak 2010 – Kasım 2013 arasında İtalya ve İspanya’da gerçekleşen 294 satın almanın değeri 34.9 milyar dolar. Ocak 2005-Aralık 2008 dönemine kıyasla aktivitede yüzde 45, değerde ise yüzde 46 düşüş kaydedildi.

Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgilere göre son 10 yılda yaratılan fonlar bakımından güney Avrupa’nın en büyük satın alma şirketi olan Milanlı Clessidra SGR SpA, İtalya odaklı bir fon için 1 milyar euro kadar kaynak toplamak için gelecek yıl pazara dönmeyi planlıyor.

Bölgenin iki numaralı oyuncusu N+1 Mercapital SL’nin planlarına yakın kaynakların verdiği bilgilere gore şirket, yurtdışına açılabilecek orta büyüklükteki İspanyol şirketlere odaklanarak gelecek yıl 500 milyon euro kaynak toplama planları yapıyor.

Preqin’e göre aralarında Portobello Capital Gestión SGECR SA, Qualitas Equity Partners SGECR SA, Corpfin Capital Asesores SGECR SA ve Ambienta SGR ile Consilium SGR’nin de bulunduğu 10 güney Avrupalı şirket ya ön pazarlama yapıyor ya da toplamda 1.6 milyar euro hedefi ile fon toplamaya başlamış durumda. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Magnum Capital LP ile ProA Capital de Inversiones SGECR SA, gelecek yıl yeni fonlar açmayı planlarken İngiltere’de kayıtlı Xenon Private Equity Ltd. şirketi de yeni bir fonu pazarlıyor.

Şirketler konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmazken bazı firmalar, regülasyonların fon pazarlamaları ile ilgili hükümlerine atıfta bulundu.

İtalyan şirketlerin tüm hırslı çabalarına rağmen başarılı olup olmadıklarını zaman gösterecek.

Carlyle Group CG +1.08% direktörü Filippo Penatti konu hakkında, \”Zorluklardan biri, özellikle de minimum yatırım barajını çok yüksek tutuyorsanız, şu an için oldukça düşük olan aktivite hacmi,\” diye konuştu. Penatti, İtalyan firmaları hedefleyen satın alma şirketlerinin yerel girişimcilerle ilişki kurmaları gerektiğini belirtti.

Yerel satın alma şirketleri, ABD’li rakiplerinden sert rekabet görüyor. Hisse senedi fiyatları rekor yüksek seviyelere çıkarken birçok şirket daha fazla ödeme yapabilecekleri endişesiyle şirket alımlarından ya da ABD’ye diğer yatırımlardan tereddüt ediyor. Yılın şu zamanına kadar ABD’deki hedeflerin de yer aldığı 575 özel sermaye şirketi anlaşması yapıldı. 2012 yılında bu sayı 849 iken 2007 yılındaki seviyesinden ise 1000 adet düşük.

Şubat ayında Blackstone Grup Magnum Capital’in eski ortağı Inaki Echave’yi İspanya ve Portekiz’de anlaşmalar sağlaması için işe aldı. Ekim 2012’de Bain Capital LLC, Telefónica TEF.MC -0.41% SA’nın Atento çağrı merkezini 1,05 milyar euroya satın alarak İspanya’daki ilk anlaşmasını yaptı.

Bain Capital yöneticilerinden Dwight Poler, Atento ve İtalyan veri şirketi Cerved’a atıfta bulunarak, \”İtalya ve İspanya’da fırsatlar aramaya devam ediyoruz çünkü buralarda temel göstergeler iyileşiyor ve birçok şirket çekirdek olmayan varlıkları ellerinden çıkararak bilançolarına yeniden odaklanıyor\” dedi.

Carlyle ve Londra merkezli CVC Capital Partners da bölgede etkili olmaya devam ediyor.

Penatti, Carlyle’nin İtalya’da dikkatli olduğunu, başta sanayi ve moda sektörleri olmak üzere rekabet pozisyonuna ve ihracat yeteneğine sahip şirketleri hedeflediğini söyledi. Haziran ayında Carlyle, satışlarının yüzde 90’nını ihracat üzerinden gerçekleştiren İtalyan motor imalatçısı Marelli Motori’yi satın aldı.

Penatti sözlerini şu şekilde sürdürdü: \”İtalya özel alanlarda lider olan küçük ve orta ölçekli şirketlerin olduğu uzun süreli bir geleneğe sahip. Moda sektörüne baktığımızda bazı girişimcilerin liderlik ettiği şirketlerin bir marka geliştirdiğini ve bu marka ürünlerini ihraç ettiğini görebiliriz. Eğer cezp edici bir marka ile iyi ürünlerini sunan bir şirket bulursanız, o şirkete uluslararası şirket olmak için organizasyonunu yapılandırmasına gerçekten yardım edebilirsiniz.\”

Bazı şirketler de Avrupa’daki sorunlu bankaların arz ettiği varlıklar gibi sorunlu varlık avında bulunuyor.

Eylül ayı sonu itibariyle Apollo Global Management, APO -0.07% Avrupa’da geri dönen ya da geri dönmeyen kredilere odaklanmış 5 milyar dolardan daha fazla fona sahipti. Mayıs ayında bu yatırım firması İspanyol bankası Bankia BKIA.MC -0.22% SA’nın araç ve tüketici kredi birimini satın alacağını açıkladı. Geçen Perşembe şirket Banco Santander’ SAN.MC -0.22% ın emlak şirketi Altamira’yı satın almak için prensipte anlaşmaya vardığını duyurdu.

Apollo ayrıca daha geniş yatırım araştırması kapsamında güçlenen turizm sektörünü de göz önüne alarak İspanya’daki otelleri tarıyor.

Her ne kadar az anlaşma tamamlanmış olsa da İspanya ve İtalya’daki para toplama durumu Avrupa’nın bazı büyük yatırımcılarını kendisine çekiyor. Bunlar arasında Avrupa’nın satın alma şirketleri için alışveriş imkanı sunduğuna inanan AlpInvest Partners, Unigestion ve Adveq Management şirketleri de bulunuyor.

AlpInvest ortağı Maarten Vervoort konuyla ilgili yorumunda, \”Güney Avrupa’ya yatırım yapmak için kesinlikle iyi zaman. Kötü ekonomik şartlar içerisinde tarih tekrar tekrar bu zamanın yatırım için muhtemelen en iyi zaman olduğunu kanıtladı.\” dedi.

ALEC MACFARLANE / WSJ

scroll to top