Milli Tarım Projesi Ülkemizi Şaha Kaldıracak!
2023 yılı hedefleri doğrultusunda Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı milli tarım projesi çiftçilerimizi sevindirdi. Nihai hedefte 150 milyon dolar gelir bekleniyor. Bu da ülke ekonomisini uçuracak bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Tarımda milli proje döneminin başlayacağı 2017 yılında tarımsal destek programlarına 12,8 Milyar TL kaynak aktarılacak. Bitkisel üretimde “Havza Bazlı Üretime Dayalı Destek Modeli” ne geçiliyor. Yaklaşık 940 havzada 19 ürüne destek verilecek. Çiftçinin mazot masrafının yüzde ellisi destekleniyor. Hayvancılık destek modelinde ise damızlık ve yerli hayvan üretimi için istenilen hedefe ulaşmak için bu yeni modelle 25 ilde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuluyor. En az 500 kapasiteli olacak bu merkezlerin inşaat yatırımlarına, ekipman, alet, ve buzağı alımına da yüzde elli hibe desteği veriliyor. 32 ilde damızlık gebe düve üretim merkezleri kuruluyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde damızlık düve ihtiyacı tamamen yurt içinden karşılanacak.
Gebe Düve Üretim Merkezi Yapılacak İllerimiz
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Niğde, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Yozgat.
Yetiştiricilere Yüzde 50 Hibe Verilecek!
Yapılacak yatırım ve harcamalar için yüzde 50 oranında hibe verilecek. Bunun içerisinde bina, ahır, alet ve ekipman giderleri de mevcut. Damızlık merkezlerinden alınacak hayvanlar için kredi kullanılabilecek. Bu krediler ziraat bankası aracılığıyla verilecek. Uygun proje yazdıranlar bu projelerinin kabul edilmesi şartıyla tüm bu hibe ve desteklerden faydalanabilecekler. Alınacak danışmanlık ve mentorlük faaliyetleri de proje kapsamında desteklenecek.
Verilecek Destekler Devrim Niteliğinde!
Ülkemizin geleceği için atılan bu adım devrim niteliğinde bir atılım oldu. Ülkemizin en önemli özelliği dört mevsimi de aynı anda yaşıyor olması ve bu da üretim için büyük bir fırsat. Devletin vereceği bu desteklerle ülkemizin geleceği; gıda, tarım ve hayvancılıkta diğer ülkeleri kıskandıracak nitelikte.
Yayınlanan bu tebliği kısa başlıklarla özetlemek gerekirse;
Fason şekilde yapılan besiciliğe artık son veriliyor.
Tarım destekleri 12,8 milyar ile dudak uçuklatıyor.
Hayvansal üretimde, üretim miktarının artmasıyla ürün kalitesi de artırılmış olacak.
Hayvan hastalıklarından ari bölgeler genişletilecek.
Havza bazlı üretime geçilecek. Buğday ve yem bitkileri tüm havzalarda desteklenecek.
Üretici neyi nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek.
Süt üreticileri rahat edecek. Anlık süt kayıt sistemi kurulacak. Nerede, ne kadar süt üretildiği izlenerek, kalite standardına göre süt primi ödenecek.
Mazot desteği ekene verilecek. Arazisini kiralayana artık verilmeyecek.
Başvurular için bürokrasi engeli kaldırılacak ve kolaylaştırılacak. Yılda tek başvuru yapılacak.
Hibe destek ödemeleri Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim olmak üzere iki dönemde yapılacak.
184 Ova sit alanı olacak. 7 milyon hektar arazi 2023’e kadar toplulaştırılacak. Tarıma elverişli her karış toprak ekilecek.
Veteriner, ziraat mühendisi ve teknikerler sahada olacak.
İşletme bazlı danışmanlık sistemi ile ülkemizde bulunan 3 milyon tarımsal işletmenin bir danışmanı olacak.
Alınacak danışmanlık hizmetleri ve proje çalışmaları da devlet tarafından desteklenecek.
Çiftçiler Desteklerden Çok Memnun!
Açıklanan bu desteklemeler ile ilgili görüşlerini aldığımız çiftçiler, böyle bir imkânı uzun yıllar beklediklerini ve verilecek hibeler ile hem kendilerinin hem de ülke ekonomisinin hızlı büyüyeceğini belirtiyorlar. Avrupa Birliği ülkeleri de tarım ve hayvancılık desteklerinin verilmesiyle ülkemizde yetiştiricilik işine gireceklerinin sinyalini vermiş durumdalar. Ayrıca bu desteklerle birlikte şehirden kırsala göçün hızlanacağını belirtenler de çoğunlukta. Bu hedeflere ulaştığımızda birçok köyün de “akıllı köy” projesi ile daha verimli, daha üretken olması bekleniyor. Gelişen teknolojiyi kullanan ve kullanmak isteyen çok sayıda çiftçimiz, internet ve 5G gibi son teknolojilerle çeşitli aplikasyonlar geliştirilerek evden oturduğu yerden tarlasını sulayabileceğini belirtiyorlar.