İnovasyon ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Girişimci ve İnovatif Olunur?

inovasyon-ve-girisimcilik-nedir-nasil-girisimci-ve-inovatif-olunur-.jpg

İnovasyon, yeni fikirlerin, olasılıkların değişik bir bakış açısı ile  tanınması ve üretilmesidir. İnovasyon, yeni veya iyileştirilmiş hizmet veya üretim yöntemi geliştirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm süreçleri kapsar.

 

Yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirme, yeni düşüncelerden doğar. İnovasyon sürekliliği olan bir faaliyettir. Bu nedenle, ortaya atılan, geliştirilerek işler hale getirilen ve sonuçta şirkete rekabet gücü kazandıracak şekilde pazarlanan bu fikirlerin ve sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi ve yeni getiriler için yaygınlaştırılarak kullanılması gerekir. Bu sayede doğacak yeni fikirlerse yeni inovasyon faaliyetlerini doğurur. Yaptığımız inovasyonlara patent alarak  fikrimizi  korumuş yani sahiplenmiş  oluruz.
 

Ayakta kalmak yani rekabet etmek için firmaların inovasyon yapmaları şarttır. Ampul, elektrikle çalışan araba, dokunmatik ekranlı telefon, iphone, tablet bilgisayar en çok beğendiğim inovasyonlar.

 

İnovatif olmak için; ileriyi gören, gözlemci,  duyarlı, öğrenmeye açık, meraklı, hayalperest, çözüm odaklı, cesur, araştırmayı seven bir  ruha sahip olmamız gerekir.

İnovasyon, topluma fayda sağlamak yani pozitif değer sağlamak için yapılır.

 

Girişimcilik; Etrafımıza farklı bir bakış açısıyla bakma ve bakarken görüp tespit ettiğimiz fırsatları değerlendirme sürecidir. Girişimci, risk alarak yenilik veya geliştirme yapan kişidir. Diğer bir deyişle, girişimci fırsatları gözleyen ve onları bulduğunda her tür riski alarak fikrini gerçekleştirmeye çalışandır. Girişimcilik için fikir üretmek, Ar-Ge yapmak şarttır.

 

Girişimcinin özellikleri; hızlı düşünme, doğru ve hızlı karar alma, kararlı ve azimli olma, güçlü sezgi sahibi, iyi gözlemci, hayal gücü yüksek, kaynaklara ulaşabilecek ilişkiler ağına sahip bireylerden olunmasıdır. Kaynaklar arasında özellikle insan kaynaklarını iyi yönetebilen, düşünme ve muhakeme yetenekleri güçlü, çok yönlü düşünebilen, yeninin kabul edilmesini sağlayacak ikna gücüne sahip olan, iyi iletişim kuran, bağımsız düşünebilen, esnek, yaratıcı, kendine güvenen, dayanıklı ve ısrarcı, başarılı olma isteği yüksektir.

 

Bir girişimcide bu özelliklerin büyük kısmı rahatlıkla gözlemlenebilir. Ama girişimcilik için sadece fikir üretebilmek yeterli değildir. Firmalar inovasyon yarışmaları ile herkesi fikir üretmeye teşvik etmektedir. Özellikle üniversite öğrencisi gençlerimizin bu yarışmalara katılarak  kariyer basamaklarında  hızla  yükseleceklerini düşünüyorum

 

Katıldığım ve  ödül aldığım birkaç  girişimcilik  yarışmasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

1- TOBB. – Özyeğin Üniversitesi “Bir fikrin mi var” Girişimcilik Yarışması

2- TEB – İcatçıkar Finansal Fikir Proje Yarışması

3- Yıldız Teknik Üniversitesi – Yıldızlı Projeler Yarışması

4- MÜSİAD.  – Biltronik  Girişimcilik Proje Yarışması

5- İBB. – İstanbul İçin Bir Projem Var  Yarışması

6- İTÜ – G3P Girişimcilik Proje Yarışması

7- Boğaziçi Üniversitesi – Yd2yd Yenilikçi İş Fikirleri Yarışması

8- Doğuş Üniversitesi – Projistör Girişimcilik Yarışması

9- TURKCELL – Teknofikir Mobil Proje Yarışması 

 

Kaynak : makalemarketim.com

scroll to top