Girişimciliğin 12 Şartı!
1 – Hayal etmek
Hayal edilemeyen hiçbir şey başarıya ulaşamaz. Hayal kurmadan, önceden canlandırmadan bir şey icat edilemez. Tüm mucitlere bakın hepsi de bir şeyleri önceden düşünüp, hayal etmiş ve kafalarında tasarlamışlardır. Çocukluğunu oyun oynayarak geçiren kişiler büyüyünce mutlaka bir icat veya buluş veya bir yenilik yapmış kişilerdir. Einstein’in dediği gibi, “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.”
2 – Üretken olmak
Yapacağımız iş ne olursa olsun bizzat kendimizin üretken olması şarttır. Fikir, düşünce, nesne, madde, aktivite gibi birçok şeyi sadece hayalde bırakmayıp üretmemiz, hayata geçirmemiz olmazsa olmazdır. Sürekli üretenler birçok işi başarmaya adaydırlar. Yaratıcı zihnimizi kullanmamız ve bakış açılarımızı değiştirerek farklı yorumlar kattığımızda yenilik ve inovasyon katma değerimiz artar. Üreten toplumlar üretken bireylerden oluşur.
3 – Sabırlı olmak
Sabır en büyük ilaçtır der büyüklerimiz. Sabreden insanlar başarıyı eninde sonunda yakalarlar. Ne yaparsanız yapın pes etmeyin, azmedin, gayret edin ama mutlaka sabredin. En güzel şeyler sabrın sonunda gelir. Ancak sabredenler refahı ve mutluluğu yakalayabilirler. Önce inanmak sonra yapmak ve sonuna kadar sabretmek işlerinizi başarıya ulaştırır.
4 – Heyecanlı olmak
Heyecan ve coşku duyulmayan işler başarılamaz. Yapacağınız her işe mutlaka heyecan katmalısınız. Heyecanı olmayan bir iş veya düşünce antensiz bir televizyona benzer. Sesler duyarsınız belki ama görüntü karıncalıdır veya net değildir. Bunu en iyi çocuklar yaparlar, bir şey isterken veya yaparken çok heyecanlıdırlar hatta sesleri heyecandan kesik kesik çıkar. Heyecan bir işin ruhudur. Heyecanla çalışırsanız eninde sonunda başarıyı yakalarsınız.
5 – Mutlu olmak
Mutlu olmakla ilgili herkes çok şey bilir, çok şey söyler ancak burada önemli olan bildiklerinizi uygulamaktır. Birçok kişi mutlu olması gerektiğini bilir ancak iş eyleme gelince bunu yapmaz veya yapamaz. Bilmek yetmediği gibi söylemekte yetmez. Bu nedenle en çok bildiğimiz ama uğrunda hiçbir şey yap(a)madığımız tek konudur mutluluk. Bunun için kendimizi sürekli telkin etmeli, yönetmeli ve yaşadığımız anların farkında olmalıyız. Farkındalık yaratmadan bu konuda başarı sağlayamayız. Mutluluğun tek kaynağı kendi iç sesimizdir. Onu iyi dinlemeliyiz. Mutluluk anlardan oluşur. Anları takip etmeliyiz. Tabiki de sürekli mutluluk diye bir şey yoktur. Sürekli mutluluk sadece ahmaklar için vardır. Ama motivasyon için kendimizi belirli anlarda mutlu olmaya zorlamalıyız.
6 – Sağlıklı olmak
Sağlık insan için en önemli ve en değerli olan bir kavramdır. Sağlık olmadan hayatta hiçbir şey olmaz. Bunu da mutluluk gibi herkes çok iyi bilir ancak uygulamaya gelince pek dikkat etmez. Girişimci bir ruh bunu iyi kavramalı ve bu bedenin kıymetini bilmelidir. Bugün sağlık için 10 dakika ayırmazsanız yarın yaşlanınca elinizde bir poşet ilaçla gezersiniz. Günlük 10 dakikalık egzersiz sizin ömrünüze 10 yıl katar. Burada en önemli kural şu dur ki az ye, az uyu, az konuş. Sağlık için Somuncu Baba’nın bu lafı yeter de artar bile.
7 – Odaklanmak
Odaklanmak demek kendini yaptığın şeye kilitlemek demektir. Şayet yaptığın bir işe odaklanmaz isen yaptığın o şeyden hayır bekleme. Odaklanmak başarının ön koşuludur. Önce kendimize odaklanmalıyız. Sonra yaptığımız işe. Kendimizi tanır ve bilirsek odaklanmamız o derece kolaylaşır. Zirveye çıkarken attığımız adımlara odaklanarak çıkmalıyız. Odaklanmadan yapılan bir iş başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkûmdur. Her adımınızı odaklanarak atın.
8 – Planlı olmak
Bir iş eyleme dönüşmeden önce planlanmamışsa başarısızlık kaçınılmazdır. Başarı için plan yapın. Plansız ve programsız bir hayat olmadığı gibi bir iş te olmaz. Alışverişe giderken bile bir liste yapın o da bir nevi plandır. İyi bir iş planı sizi başarıya götürür. Her adımınızı, her anınızı, her ayınızı ve yılınızı önceden planlarsanız hem başarıyı yakalar hem de finansman kaynaklarına çok kolay ulaşırsınız.
Zirvelere ulaşmak istiyorsan mutlaka plan yapmalısın.
9 – Organize olmak
Kendinize ait her şeyi yaptıktan sonra tüm parçaları bir araya getirerek organize olmak şarttır. İyi örgütlenmiş bir eylem sizi zirveye taşır. Kesin sonuç almak istiyorsanız organize olun.
10 – Çalışkan olmak
Başarının en önemli kuralı çalışmak, çalışmak ve yine çalışmaktır. Çalışma olmadan maalesef hiçbir şey olmaz. Başarının %1’i deha kalan %99’ı çalışmaktır. Hiç kimse başarı merdivenini elleri cebinde çıkmamıştır. Terlemeden, yorulmadan hiçbir şey beklemeyin. Ne kadar terlerseniz o kadar başarılı olursunuz. Çalışın, çabalayın, yorulun, dinlenin tekrar çalışın. Yarını hayal ediyorsanız bugünden çok çalışın ki eserinizle övünesiniz.
11 – Detaycı olmak
Toplumumuzda detaycı insanlar pek sevilmezler ancak şu bir gerçektir ki başarı detayda gizlidir. Ayrıntılara dikkat etmezseniz çok şeyi kaçırırsınız. Oya ören bir bayan bile ayrıntıları işleyerek bir eser ortaya çıkartır. O ayrıntılar olmasa ortada bir eser de olmaz. Her organizasyon ayrıntılarıyla düşünüldüğünde muhteşem sonuçlar verir. İnce ve detaylı düşünen insanlar her zaman başarıyı yakalar ve örnek alınırlar. İşinizi, eserinizi detaylandırın ayrıntılarını hesap edin. Detaylar sizi bir yerden bir yere taşırlar. Detaycı olmak ayıp değil bilakis başarı için şarttır.
12 – Mütevazi olmak
“Zafere ilave edilecek yegâne süs tevazudur.” der Duclos. Alçak gönüllü olmak erdemdir. İnsanın insana olan sadakasıdır. Her ne olursan ol mutlaka alçak gönüllü ol. Tevazu ile bütün düşmanlıkları yenersin. İnsanlara karşı daima iyilik ve tevazu göster. Seni sen yapan en büyük fazilettir o. Düşünen, üreten, çalışan, odaklanan, planlayan, sabreden her insan mütevazilikle kendini taçlandırırsa o başarının tadı cennet meyvelerinden bir meyveye dönüşür. O insan insanlara en faydası dokunan bir insan olarak tarihe geçer. Ne mutlu kendi amaçları doğrultusunda çalışıp çabalayana, insanlara faydalı olana.