Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

gumruk-ve-ticaret-bakani-yazici-aciklamasi.jpg

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yenilenen kooperatif örnek anasözleşmeleriyle girişimcilerin önünün açıldığını belirtti.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına önemli hizmetlerin sunulduğunu bildirdi. Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile belirlenen yeni kooperatifçilik politikaları çerçevesinde, kooperatiflerin ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet göstermesi için çalışmalara devam ettiklerini belirten Yazıcı, bunlardan en önemlisinin \”örnek anasözleşmeler\” hazırlamak ve sektöre rehberlik etmek olduğunu ifade etti. 

Yeni sektörlerde kooperatif modeliyle tasarrufları ekonomiye kazandırmak, mevcut kooperatiflerin değişen mevzuat karşısındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayan Yazıcı, yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:

\”Karayolu yük taşıma, karayolu yolcu taşıma, üretim ve pazarlama, kadın girişimi üretim ve işletme, tüketim, temin tevzi, turizm geliştirme, küçük sanat, yaş sebze ve meyve pazarlama, pazarcılar işletme, deniz yük taşıma, Deniz Yolcu taşıma, karşılıklı sigorta, eğitim ve sağlık hizmetleri kooperatifleri için örnek anasözleşmeler hazırlanarak yürürlüğe konulup, bakanlığımız web sayfasında yayınlanmıştır. Hazırlanan ve yenilenen kooperatif örnek anasözleşmeleri ile girişimcilerin önü açıldı. Kooperatif kurmak isteyen vatandaşlarımıza yol göstermesi ve rehberlik etmesi amacıyla örnek anasözleşmeler set halinde bastırıldı, kooperatifçilerin ve girişimcilerimizin hizmetine sunuldu.\”

Ülke genelinde kooperatif girişimcilerinin önünü açmak ve kuruluş işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla örnek anasözleşmesi hazırlanan kooperatiflerden büyük bir bölümüne ilişkin kuruluş izni verme yetkisinin ticaret il müdürlüklerine devredildiğine dikkati çeken Yazıcı, hizmeti bulunduğu yerde alacak olan girişimciler sayesinde kooperatifleşme oranının arttırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

scroll to top