Barkod Sistemi

barkod-sistemi.jpg

Aldığımız ve kullandığımız ürünlerin üstünde, paket, ambalaj ya da kaplarında görülen ve farklı kalınlıklardan oluşan yan yana sıralanmış siyah çizgileri kısaca \”barkod\” olarak adlandırıyoruz. Bu barkod sistemi sayesinde ürün teknik bilgileri kolayca bilgi işlem veritabanlarına aktarılabilmekte ve ürün bilgilerine anında erişilebilmektedir.

Barkod kullanım alanları ise, tüm ticari ürün ve hizmetler, taşıma birimleri, yer ve demirbaşlar olarak gruplanmaktadır  Bu gruplara ait belli standartlara uygun olarak tanımlanırlar. Tanımlama amacıyla kullanılan numara, bütün dünyada geçerlidir ve bir ticari ürünün, yerin ya da demirbaşın tüm dünyada tek bir numara ile tanınmasını sağlar.

Barkod türleri nelerdir?

Barkod türleri ya da barkod sistemi dilleri oldukça fazladır. Örneğin halihazırda dünya üzerinde şu an kullanılan 255 barkod türü bulunmakta. Firmaların uygulayacakları barkod seçimi oldukça önemlidir bu yüzden. Barkod seçimi yapılırken, verinin büyüklüğü ve şekli, veri yoğunluğu ve güvenlik gibi öğeler dikkate alınmalıdır.

Barkod sistemi faydaları

Barkod sistemi temelde 2 fayda sağlar, bunlar doğru, hatasız bilgi elde etme ve bilgi erişim hızı. Yapılan istatistiki analizlerde barkod okuyucular arasında hata oranı 3 milyonda bir olarak ölçülmüştür. Barkod okuyucular optik sistemleri ile algıladığı veri girişi ve kontrolünde, diğer takip sistemlerinden 16 kat daha hızlıdır. Özellikle alışveriş merkezleri, depolar, marketler gibi yüksek hacimli iş ortamlarında hatasız ve hızlı veri takibinde büyük avantaj sağlamaktadır. 

Barkod neden gereklidir?

Günümüz ticari yaşamı büyük oranda otomasyona geçmiştir. Otomasyon süreci ise klasik veri takibi yöntemleri ile yönetilmeyecek kadar karışıktır. Bu nedenle elektronik otomasyon sistemleri için uyarlanmış bir kod sistemine yani \”alfabeye\” ihtiyaç vardır. Bu alfabeyi oluşturan barkod sistemi üretim ve pazarlama dünyasının otomasyon dilidir. Dış ticari bağlantıların yoğun olduğu iş hacminin yüksekliği nedeniyle, ayrıca ürünlerin yurtiçi piyasada tutundurulması ve takibi ve yurtdışına ihraç edilebilmesi, barkod sistemi sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Barkod iç pazarda toptancılardan perakendecilere ve oradan da tüketicilere doğru akan arz sürecinde, büyük bir hız ve kontrol sağlar. Dahası barkod kullanımı bir şarttır. Barkod sahibi olmayan ürünlerin, ulusal ve uluslararası pazarlara çıkması olanaksızdır.

Barkod nerelerde kullanılır?

Üretim, sevkiyat, depolama ve dağıtım, perakende satış işlemleri, malzeme takibi, kalite kontrol, personel devam kontrol, demirbaşların izlemesi, doküman yönetimi, sağlık, bilgi depolama, elektronik ticaret, değerli evrakların izlenmesi, garanti uygulamaları, servis hizmetleri, park ve otoyollar, posta hizmetleri, elektrik, su, doğal gaz ve telefon vezneleri, ihracat işlemleri vs. gibi birçok ticari ya da ticari olmayan alan ve hizmette kullanılmaktadır.

Barkod numaraları ve özellikleri

Tek EAN-UCC Sistemi ile tanımlanan ticari ürünler, taşıma birimleri, yerler ve demirbaşların her biri bütün dünyada tek bir numara ile tanınırlar. Bu numaranın bir eşi daha yoktur; dolayısıyla tanımlanan ürün, taşıma birimi, yer ya da demirbaş bir başkası ile asla karışmaz.

Anlamsız EAN-UCC tanımlama numarası, yalnızca bir erişim anahtarı olma özelliğinin dışında herhangi bir anlam taşımaz. Bu numara, tanımladığı ticari ürünün, taşıma biriminin, yerin ya da demirbaşın özelliklerine ilişkin hiçbir bilgi içermez. Bu numaranın tek amacı, tanımladığı parçanın bilgi sisteminde yer alan ayrıntılı bilgilerine erişilmesini sağlamaktır; bu nedenle, bu numaranın içerdiği rakamları kullanarak herhangi bir işlem, sorgulama ya da raporlama yapılmamalıdır.

Uluslararası EAN-UCC tanımlama numaraları, tüm dünya ülkelerinde ve tüm sektörel uygulamalarda kullanılabilirler. EAN-UCC numarası ile kimliklendirilen bir ürün, taşıma birimi, yer ya da demirbaş tüm dünyada tek olarak tanınmaktadır. Bu numara dünyanın her yerinde geçerli olduğundan bu numaranın her ülke için yeniden değiştirilmesi gerekmemektedir.

Güvenli ve Kullanışlı EAN-UCC tanımlama numaraları bilgi sistemlerinde kolayca kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bu numaralar, sabit uzunluktadır ve yalnızca rakamlardan oluşurlar (sayısaldırlar). Numaraların sonlarında yer alan kontrol basamağı sayesinde numaranın elektronik sistemler tarafından yanlış algılanması da önlenmiştir

scroll to top