AGE Holding bünyesinde, 1993 yılından bu yana yatırım, EPC müteahhitlik, tesis işletmesi ve enerji ticareti alanlarında faaliyet gösteren AGE Enerji, 2013 yılında yakaladığı kapasite artışı ve büyümeyi, hayata geçireceği yeni projelerle 2014 yılında da sürdürmeyi hedefliyor.
AGE Enerji CEO’su Selahattin Önen, “2014 yılı için kesinleşen projelerimiz arasında, yüzde 50 ortaklıkla hayata geçireceğimiz, 60 MW kurulu güç kapasitesine sahip bir hidroelektrik santral projemiz bulunuyor. Ayrıca jeotermal, rüzgar ve yerel kömür alanlarında proje ön fizibilite çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yeni projelerle 2014 yılında da sektördeki faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
Ürün portföylerinin ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerden oluştuğunu belirten Önen, “Bu yıl itibarıyla portföyümüze doğalgazı da eklemiş bulunuyoruz. Halihazırda faaliyet göstermekte olan beş adet hidroelektrik santralimiz ve bu yıl devreye aldığımız Denizli’nin Sarayköy ilçesindeki 205 MW Kurulu güce ve 1 milyar 400 milyon kWh enerji üretim kapasitesine sahip doğalgaz yakıtlı kombine çevrim elektrik santralimizle, yıllık yaklaşık 2 milyar kWh elektrik üretim kapasitesine sahibiz” diye konuştu.
2013 yılının ilk dokuz ayında yeni üretim tesisleri olan Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin devreye girmesiyle ciddi bir büyüme yakaladıklarını ifade eden Önen, “Mevcut üretim kapasitemizi dört katına çıkartmış olduk. 2013 yılında bir diğer büyüme alanımız enerji ticareti oldu. Enerji ticareti alanında faaliyetlerimizi hızlandırarak, yaklaşık üç kat büyüme yakaladık. 2013 yılı, bizim için enerji sektöründe önemli bir gelişim yılı oldu, 2014’te de açılımlarımıza devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Önen, Türkiye’de son dönemde, HES projeleri ve jeotermal projelerinin yanı sıra, yerel linyit kömüründen tespit edilen yeni rezervlerin ve kaya gazında tespit edilen rezerv potansiyelinin; ülkenin enerji üreticisi olma yolundaki gelişiminde önemli fırsatlar olarak öne çıktığını savundu. Önen, “Yerel enerji kaynaklarımız konusundaki bu önemli potansiyelimize paralel olarak, halihazırdaki bölgesel enerji transit geçiş noktası konumumuzu güçlendirmemizin de ülkemizin enerji sektöründeki gücünü artırması açısından kilit önem taşıdığı inancındayız” dedi.
Enerji ticaretini hızlandıracak ve enerji yatırımlarının öngörülebilirliğini artıracak, uzun vadeli alım satımların gerçekleşeceği enerji borsasının devreye alınması gerektiğini savunan Önen, “Bunu, sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olarak görüyoruz. Serbest piyasa dinamiklerinin sağlıklı gelişimi ve fiyat istikrarı açısından halen ülkemizin en büyük üreticisi konumunda olan EÜAŞ’ın elindeki santrallerin özelleştirilmesini de sektörün önemli bir başka gündem maddesi olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.