AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ekonomist Bülent Gedikli, önümüzdeki yıl tüm dünya ekonomik sorunlarıyla uğraşmaya devam ederken, Türkiye’de iş yapma imkanlarının artacağını ve 2013’ün, girişimci ve üreticinin yılı olacağını bildirdi.
Gedikli, AA muhabirine Türkiye ve dünya ekonomisinin 2012 yılını değerlendirdi, 2013 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı.
Türkiye’nin geçtiğimiz iki yıl rekor büyümelere imza attığını anımsatan Gedikli, bu yıl ise dünyada yaşanan büyük ekonomik sıkıntılar nedeniyle, hükümet olarak yaptıkları planlama çerçevesinde daha dengeli bir büyüme politikası izlendiğini söyledi.
Bunun sonucunda da Türkiye’nin yılı yüzde 3 civarı bir büyüme rakamıyla kapatacağını belirten Gedikli, \”Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında yüzde 3 rakamı küçük görünebilir ama dünyanın geneline, özellikle Avrupa’ya bakıldığında bu, içinde bulunduğumuz yıl için çok önemli bir rakam\” dedi.
Gedikli, 2013’ün ise bu anlamda daha iyi bir yıl olacağını belirterek, yine aldıkları tedbirler dolayısıyla önümüzdeki yıl iç tüketimin biraz daha canlanacağını, ihracatın da büyümeye daha fazla destek vereceğini ve bu sayede önümüzdeki yıl daha iyi bir büyüme rakamının görüleceğini ifade etti. Orta Vadeli Program’da (OVP), Türkiye’nin büyüme tahmininin yüzde 4 olarak belirlendiğini aktaran Gedikli, yaşanacak gelişmelere paralel, bu oranın belki bir miktar daha üzerine de çıkılabileceğini kaydetti.
\”Tek bir işsizi bile sorun olarak görüyoruz\”
İşsizlik rakamlarına da değinen Gedikli, dünyada birçok ülkede işsizlik rakamları artarken, Türkiye’nin 2012’de bu alanda iyi bir yıl geçirdiğini söyledi. Son 5 aydır istihdam edilenlerin sayısının 25 milyonun üzerinde olduğuna dikkati çeken Gedikli, Türkiye’nin, 2008-2009 krizinin tepe noktasından bu yana 4 milyon kişiye daha iş imkanı sağladığını ifada etti.
Bülent Gedikli, 2013’te bu alanda da daha iyi rakamların görüleceğine işaret ederek, şöyle konuştu:
\”Önümüzdeki yıl, tüm dünya ekonomik sorunlarla uğraşmaya devam ederken, Türkiye’de iş yapma imkanları artacak ve 2013, girişimci ve üreticinin yılı olacak. Üretim arttıkça iş bulma imkanları da çoğalacak. Biz Türkiye’de tek bir işsizin kalmasını bile sorun olarak görüyoruz. Bizim anlayışımız, olaya bakış açımız bu ancak tabii bir de realite var. Dünyada işsizliğin sıfır olduğu bir ülke yok. Ne yaparsanız yapın bir miktar işsizlik olacaktır ama biz her zaman bunu ne kadar azaltabileceğimizin yollarını arıyoruz. En son çıkarılan teşvik sisteminde de bir yandan üretimi artırmayı bir yandan da işsizliğe çareler bulmayı amaçladık. 2013’te de yine çeşitli tedbirler olacak.\”
\”AK Parti, enflasyon canavarını yok etti\”
Türkiye’deki enflasyon rakamlarına da değinen Gedikli, bu konuda Türkiye’de son 10 yılda çok önemli başarıların elde edildiğini bildirdi. Gedikli, enflasyonla yapılan mücadelenin, AK Parti’nin en büyük başarıları arasına en ön sıralardan girebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
\”Biz göreve gelmeden önce Türkiye’de ‘enflasyon canavarı’ diye bir karakter vardı. Bu öyle bir canavardı ki bizden önce hiç bir hükümet bu canavarla baş edemedi ancak AK Parti, bu canavarı yok etti. Son yıllarda hiç duydunuz mu bu canavarın adını? Yok artık. Enflasyon, artık tek hanelerde ve daha da düşecek. Türkiye’nin en önemli unsuru şu anda, içinde bulunduğu güven ve istikrar ortamıdır. Bu güven ve istikrar ortamı devam ettikçe enflasyon bir daha başını kaldıramayacak, çift haneleri göremeyecek.\”
\”AK Parti döneminde refah, toplumun tabanına yayıldı\”
Türkiye’nin son 10 yılda, daha önceden kullanamadığı birçok potansiyelini harekete geçirdiğini dile getiren Gedikli, bunun da yine güven ve istikrar ortamı ile başarılı yönetim sayesinde olduğunu söyledi.
Gedikli, söz konusu ortamın, ülkedeki herkes için faydalı olduğunu vurgulayarak, \”Türkiye, son 10 yılda potansiyelini iyi bir şekilde kullanarak zenginliğine zenginlik kattı ve bu zenginlikten sadece bir kesim değil, toplumun tamamı faydalandı. AK Parti döneminde refah, toplumun tabanına yayıldı. Gelir dağılımında en üsteki yüzde 20’nin payı 2002’de yüzde 50 civarındayken, bu oran yüzde 45’e düştü. Bu 5 puan diğer gelir gruplarına gitti. Yoksulluk rakamlarında da yine çok önemli bir düzelme var. Türkiye’de artık 1 doların altında harcaması olan kimse kalmadı. 2,15 doların altında olanlar da neredeyse sıfırlandı. Şimdi hedefimiz, 4,30 doların altında harcaması olanları da sıfırlamak. Burada da çok az bir vatandaşımız kaldı ama inşallah 2013 yılında bu da sıfırlanacak\” diye konuştu.
\”Euro Bölgesi’nin tamamına bir not verilmeli\”
Bülent Gedikli, Türkiye’de bu kadar olumlu gelişme olurken, kredi derecelendirme kuruluşlarının da buna kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.
Fitch’in, geç de olsa doğru bir karar vererek, Türkiye’nin kredi notunu \”yatırım yapılabilir\” seviyeye getirdiğini anımsatan Gedikli, önümüzdeki yıl diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin notunu artırmasını beklediğini ifade etti.
Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın kredi notunun 6 basamak birden artırıldığını anımsatan Gedikli, sözlerini şöyle tamamladı:
\”Yunanistan’ın notunun birden bire bu kadar artırılması da bu notlardaki politik etkinin ağırlığını gözler önüne seriyor aslında. Öte yandan, bana göre bu kuruluşlar Euro Bölgesi’nin tamamına da bir not vermeli. Çünkü bu ülkelerin merkez bankaları ortak, para politikaları ortak, yine bir çok politikaları ortak, dolayısıyla çoğu noktada kaderleri de ortak. Hal böyle olunca ortak da bir kredi notlarına ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum ve merak ediyorum, bu not verilirse, Yunanistan’ın puanını 6 puan artıran kredi derecelendirme kuruluşları, Euro Bölgesi’ne nasıl bir not verir acaba? Önümüzdeki yıllarda belki bunu da görmemiz gerektiğini düşünüyorum.\”