Kentlerde Harcamaların Yüzde 46’sı Kredi Kartı İle Yapılıyor

MasterIndex’e göre kredi kartı sahipleri harcamalarının yüzde 46’sını kredi kartıyla yapıyor

Pazar/Ülke Hit: 1275 / Yorum: 0 / 15 Mart 2013 15:04
Kentlerde Harcamaların Yüzde 46’sı Kredi Kartı İle Yapılıyor
-A +A

MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex araştırmasında Türk Halkı’nın son aylardaki kredi kartı kullanım alışkanlıkları incelendi. MasterIndex’e göre kredi kartı sahipleri harcamalarının yüzde 46’sını kredi kartıyla yapıyor. Geçtiğimiz yıl aynı dönem MasterIndex verilerine bakıldığında bu rakam yüzde 40’idi. Bu oran yüksek gelir grubunda yüzde 55’e çıkarken alt orta gelir grubunda yüzde 43’e düşüyor. Yaş gruplarına bakıldığında 45 – 54 yaş grubunun harcamalarının yüzde 53’ünü kredi kartı ile yaptığı görülüyor. Bu oran 20 – 24 yaş grubunda yüzde 39’da kalıyor. Alışverişlerinde kredi kartını en fazla kullanan bölgeye bakıldığında İç Anadolu Bölgesi’nin yüzde 63’le liderliği elinde tuttuğu, bu bölgeyi sırasıyla Akdeniz Bölgesi (yüzde 51), Marmara Bölgesi (yüzde 39), Ege Bölgesi (yüzde 38), Güney Doğu Anadolu Bölgesi (yüzde 38), Karadeniz Bölgesi (yüzde 35) ve Doğu Anadolu Bölgesi (yüzde 27) takip ediyor.

 

Kredi Kartımızı Ayda Ortalama 12 Kez Kullanıyoruz

Araştırmaya göre, Türk Halkı kredi kartlarını ayda ortalama 12 kere cüzdanlarından çıkartıyor. Bu rakam geçen senenin aynı döneminde 8’idi. Kredi kartı kullanım sıklığında kadın erkek ayırımına bakıldığında kadınların ayda 12.5 kere kullanımla, 11.3 kere kullanan erkeklerin geride bıraktığı görülüyor. Kart kullanım sıklığı sosyo-ekonomik seviyeye göre incelendiğinde üst gelir grubunun ayda 14 sefer kullanımla lider, orta gelir grubunun ise ayda ortalama 7 kez kullanımla son sırada yer aldığı görülüyor. Kredi kartını en sık kullanan yaş grubu ise ayda 15 seferlik kullanımla 45 – 54 yaş grubu. Kredi kartı kullanım oranları bölgesel bazda incelendiğinde ise 21 kerelik kullanımla İç Anadolu Bölgesi’nin kredi kartını en fazla kullanan, ayda 5 seferlik kullanımla Doğu Anadolu’nun ise en az kullanan bölge olduğu ortaya çıkıyor.

 

 

İşlem Başına Ortalama Harcama Tutarı 84 TL

Kredi kartı sahiplerine hangi tutardaki harcamalarını kredi kartı ile ödedikleri sorulduğunda ortaya çıkan rakam ortalama 84 TL. Bu rakam kadınlarda 72 TL’ye düşerken, erkek kredi kartı kullanıcılarında ortalama 93 TL’ye çıkıyor. Konu sosyo ekonomik seviyeye göre incelendiğinde ise alt orta gelir seviyesindeki kullanıcıların (C2 sosyo ekonomik seviye) ortalama 99 TL ile ilk sırada yer aldığı görülüyor. Alt gelir grubu ise (DE sosyo ekonomik seviye) işlem başına ortalama 58 TL’lik kullanımla en alt sırada.

 

Kredi kartının cüzdanlardan çıkma ortalamasına yaş gruplarına göre baktığımızda ise 30 – 34 yaş grubu ortalama 104 TL ile kredi kartlarını en yüksek meblağda cebinden çıkaran kesim. 20 – 24 yaş grubundakiler ise ortalama 62 TL ile en düşük rakam için kredi kartlarını kullanan yaş grubu. Dağılıma bölgesel bazda bakıldığında Akdeniz Bölgesi halkının 129 TL, Ege Bölgesi halkının 110 TL, Marmara Bölgesi halkının 103 TL, Güney Doğu Anadolu Bölgesi halkının 102 TL, Doğu Anadolu Bölgesi halkının 65 TL, Karadeniz Bölgesi halkının 42 TL, İç Anadolu Bölgesi halkının ise 36 TL için kredi kartlarını cüzdanlarından çıkarttıkları görülüyor.

 

Kredi Kartı Borcumuzu Kredilendirmiyoruz

Kredi kartı sahiplerine kredi kartı ödemelerinde kredilendirme yapıp yapmadıkları sorulduğunda yüzde 54’lük kesimden yapmıyorum yanıtı alındı. Yüzde 18’lik kesim “borcumun aylara bölünerek ödenebileceğini bilmiyordum o yüzden kredilendirmiyorum” derken kredi kartı sahiplerinin yüzde 17’si ara sıra kredilendirme yaptığını, yüzde 6’sı eskiden kredilendirme yaptığını artık yapmadığını, yüzde 5’i ise genelde kredilendirdiğini söylüyor.

 

 

Cebimizde 1.8 Adet Kredi Kartı Bulunuyor

Araştırmaya göre Türk Halkının cebinde ortalama 1.8 adet kredi kartı bulunuyor. Geçen sene aynı dönem verilerine bakıldığında cüzdanlardaki kredi kartı adedinin 1.7 olduğu görülüyor. Banka kartı adedi ise geçen senenin aynı döneminde ortalama 1.4 iken bu sene sıçrama yaparak 1.8 adet ile son beş yılın en yüksek ortalamasına ulaşıyor.

 

 

Sosyo Ekonomik Seviye Yükseldikçe Cepteki Kart Adedi Artıyor

Kredi kartı ve banka kartı sahipliğinde üst gelir seviyesine ait kişiler diğerlerini geride bırakıyor. Araştırmaya göre bu grubun cüzdanlarında ortalama 2.9 adet kredi kartı, 2.2 adet banka kartı bulunuyor. Düşük gelir grubundaki kişiler cüzdanlarındaki ortalama kart adetleri ile (kredi kartı 1.8, banka kartı 1.9) orta gelir grubunu geride bırakıyor.

 

 

35 – 44 Yaş Kart Sahipliğinde Lider

Cüzdanlardaki kart adetleri yaş kırılımına göre incelendiğinde, en fazla kredi kartına sahip kesimin ortalama 2 kartla 35 – 44 yaş, en fazla banka kartına sahip kesimin ise 2.4 adet kartla 25 – 29 yaş olduğu görülüyor. En az kredi kartına sahip yaş grubu 1.3 adet kartla 15 – 19, en az banka kartına sahip yaş grubu ise 1.4 adet kartla 15-19 ve 45 – 54 yaş grupları.

 

 

Kredi Kartları En Çok Giyim Mağazası, Süpermarket ve Benzincilerde Kullanılıyor

MasterIndex araştırmasına göre kredi kartı sahipleri bir çok alışveriş noktasında nakit yerine kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Kart sahiplerinin yüzde 85’i giyim mağazalarında, yüzde 79’u süpermarketlerde, yüzde 75’i akaryakıt istasyonlarında ağırlıklı olarak kredi kartı kullanıyor. Kredi kartı ile ödemenin tercih edildiği diğer alışveriş noktaları arasında beyaz eşya / elektronik eşya mağazası (yüzde 72), havayolları (yüzde 68), mobilya mağazası (yüzde 64), seyahat acentası ve otel / konaklama (yüzde 60), internetteki alışverişler (yüzde 50), otomobil kiralama (yüzde 41) ve okul / dershane ödemeleri (yüzde 41) geliyor.

 

Kredi kartı sahiplerinin alışveriş noktalarında kredi kartı kullanma oranları üç yıl öncesiyle kıyaslandığında kredi kartı kullanım alışkanlığının gözle görülür şekilde arttığı anlaşılıyor. MasterIndex’in 2006 Kasım sonuçlarında kredi kartı sahiplerinin yüzde 29’u internet üzerinden gerçekleştirdikleri alışverişlerinde kredi kartı kullanmayı tercih ederken bu oran Ekim 2009’da yüzde 50’ye çıkıyor. Kasım 2006’da yüzde 75 olan giyim mağazalarından kredi kartı ile ödeme yapma oranı yüzde 85’e, yüzde 60 olan akaryakıt istasyonlarında kredi kartı kullanma oranı yüzde 75’e, yüzde 36 olan havayollarında kullanım yüzde 68’e, yüzde 29 olan kredi kartı ile otel / konaklama ödemesi ise yüzde 60’a çıkmış görünüyor.

 

Yeni Kart Talebinde Bankaya Güven Önemli

Son bir yıl içerisinde Türk Halkının yüzde 63’ünün kullandığı kredi kartı sayısında bir değişiklik olmadığının tespit edildiği araştırmaya göre, yeni bir kredi kartı talebinde bankaya duyulan güven, kart faizinin düşük olması ve yıllık kart aidatının düşük olması en önemli unsurlar. Kredi kartı sahiplerine kredi kartlarının sundukları olanakların önem dereceleri sorulduğunda indirim (yüzde 88) ve taksit (yüzde 87) en önemli faktörler olarak ortaya çıkıyor.

 

 

Puanlar Süpermarket ve Giyim Mağazalarında Harcanıyor

Türk Halkının yüzde 30’u kredi kartlarında biriken puanları mağazada kasada soruldukça kullanıyor. Yüzde 26’sı biriken puanları hemen harcarken, yüzde 24’ü biriktirip bir ihtiyacını karşılıyor, yüzde 10’u ise puanlarıyla sevdiklerine hediye alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku