Çikolata devinden Eskişehir’e dev yatırım

cikolata-devinden-eskisehir-e-dev-yatirim.jpg

Barry Callebaut Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Jacobs, Barry Callebaut Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Juergen Steinemann, Barry Callebaut Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EEMEA) Başkanı Filip De Reymaeker ve Barry Callebaut Satış ve Türkiye Direktörü Serdar Tülek, Eskişehir’deki fabrikalarının açılışı öncesinde basın toplantı düzenledi.

Barry Callebaut Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Steinemann ise dünyadaki 5 üründen birinin çikolatalarını kullandığına değinerek, şirketlerinin 50 ülkede 8 bin çalışanının bulunduğunu bildirdi. Barry Callebaut’un 100’den fazla pazara hizmet verdiğini anlatan Steinemann, şöyle devam etti: \”Gana, Fildişi Sahili, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerden kakao çekirdeklerini alıp fabrikamıza getiriyoruz. Öğütüyoruz. Dünyada fabrikalarımızda çikolata üretiyoruz. Kakao ve çikolata sektörünün kalbiyiz. Biz lider olmak istiyoruz. Tüm dünyada ve bölgede lider olmak istiyoruz. Türkiye’deki çikolata sektöründe de lider olmayı umuyoruz. Şirketimiz büyüme oranı yüzde 6-8 arasında olmuştur hacim olarak. Gelişen pazarlarda büyüyoruz. Bütün tüketiciler yılda 6 milyon ton çikolata tüketiyor. Yüzbinlerce ton üretim yaptık. Küresel bir şirket olarak son 6 yılda 16 yeni tesise sahip olduk. Türkiye de onlardan birisi. Endonezya’da bir kakao fabrikası açtık. 2 ay sonra Japonya’da yeni bir çikolata fabrika açacağız.\”
 
\”Türkiye çok çekici bir pazar\”
 
Barry Callebaut Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EEMEA) Başkanı De Reymaeker de Barry Callebaut’un Rusya’da 2007’de fabrika kurduğunu belirterek, Türkiye’de bugün açılan fabrikanın EEMEA bölgesinin ikinci fabrikası olduğunu bildirdi.
 
Polonya ve Belçika’da birer fabrikalarının bulunduğunu vurgulayan De Reymaeker, şunları kaydetti: \”Tüm dünyadaki en büyük çikolata fabrikası Belçika’daki fabrikamız. Gurme ürünlerimizin büyük çoğunluğu Belçika’dan geliyor. Belgrad’da da bir ofis açtık. Bu bölgeyi daha da geliştirmek için İstanbul’da EEMEA Bölgesi Merkezi’ni açtık. EEMEA bölgesi coğrafi olarak büyük bir bölge. Dünyadaki her 5 kişiden birisi burada yaşıyor. Geniş bölgedeki yaş ortalaması 28. Yeni fkirler ve yeni fikirlere adapte olmak önemli bir konu. Burada, 17 milyar dolarlık çikolata ve şekerleme pazarı var. Türkiye çikolata konusunda çok çekici bir pazar. Bir çok genç, baklava gibi geleneksel tatlıdan çikolataya geçiş yapıyor. Orta sınıf da çikolatayı alabiliyor. Son iki yılda Türkiye’de kişi başına yılda 1 kilogram olan çikolata tüketimi 2 kilograma çıktı.\”
 
\”İki yılda 28 bin tonluk kapasiteye ulaşacağız\”

Barry Callebaut Satış ve Türkiye Direktörü Tülek ise 1991 yılında ilk endüstriyel çikolatayı Belçika’dan Türkiye’ye getirdiklerini anlattı. Türkiye’de 2005 yılında satış ofisi açtıklarına değinen Tülek, \”2011 ekim ayında ilk gurme satış ekibimizi kurduk. 2013 yılında EEMEA merkezi İstanbul seçildi. Firmanın 4 büyük merkezinden birisi Türkiye’ye gelmiş oldu. 2013 kasımda çikolata akademimizi İstanbul’da gerçekleştirmiş olacağız. Eskişehir, bizim için çok önemlidir. Eskişehir’i, ulaşım ağı ve gelişmiş organize sanayi bölgesi olmasından dolayı tercih ettik. 14 bin ton üretim kapasitesine sahibiz. Bunun artmasını hedefliyoruz. 30 çalışanımız var. Eskişehir’deki yatırımımızın değeri 35 milyon lira. İki yıl içinde 28 bin tonluk kapasiteye ulaşmış olacağız.\”

scroll to top