CEO’ların İlk İşleri

Dünya ekonomisine yön veren şirketleri yönetiyorlar. Ancak birçoğu iş hayatına sıfırdan başladı. Kimi bulaşıkçılık yaptı, kimi gazete dağıttı. ABD'nin ünlü CEO'larının çoğu gençliklerinde ve çocukluklarında az paralı işlerde çalıştı.

Kobiler Hit: 1307 / Yorum: 0 / 31 Aralık 2012 18:05
CEO’ların İlk İşleri
-A +A

Doug McMillon - Wal-Mart
Wal-Mart’ın başkanı ve CEO'su Doug McMillon’ın iş hayatının tamamı Wall-Mart’ta geçmiş olmasına karşın en alt kademeden işe başladı. 17 yaşındayken şirketin Arkansas'taki deposunda saati 6 dolara çalışıyordu. Bugün şirketin yönetim kademesinin en tepesinde oturan McMillon, o günlerde edindiği tecrübenin kendisine kazandırdıklarının farkında olduğunu söylüyor. Başarının anahtarını takım halinde ve çok çalışmak olarak gösteren McMillon ekliyor: "Zamanında adım atmazsanız kariyeriniz yerinde sayar."
Bill Gates – Microsoft 
Forbes listesine göre dünyanın en zengin 2’inci kişisi olan Bill Gates, ilk gençlik yıllarında evinin yakınlarındaki bir şirkette kullanıcılar için yazılım hatalarını denetliyordu. Gates’in bu işe girmesinin amacı para kazanmaktan çok ücretsiz bilgisayar kullanabilmekti. Bu şekilde bilgisayar konusunda uzmanlaşan Gates henüz17 yaşındayken ilk şirketini kurdu. 
Michael Dell - Dell
Teksas merkezli bilgi teknolojisi şirketi Dell'in isim babası ve CEO'su olan Michael Dell, henüz 12 yaşındayken saati 2,30 dolara Çin lokantasında bulaşıkçılık yaparak iş hayatına atıldı. Daha sonra Meksika restoranında garson yardımcılığına terfi eden Dell, 16 yaşına kadar bir antika dükkanında çıraklıktan telefonla gazete aboneliğine kadar pek çok işte çalıştı. Henüz 19 yaşındayken kurduğu şirketinin değeri bugün 15 milyar dolar…  
Bill Watkins-Seagate Technology
Dünyanın en büyük harddisk üreticisi Seagate’de bir dönem CEO’luk yapan Bill Watkins'in teknoloji sektörüne geçişi ve buradaki kariyeri de son derece sıra dışı… Watkins, liseden mezun olduktan sonra ABD ordusuna katıldı ve sağlıkçı olarak çalıştı. Ordudan ayrıldıktan sonra akıl hastanesinde gece bekçiliği yaptı.  Otostopla gittiği California'yada Silikon Vadisi'nde floppy disk üreten Xidex'le teknoloji sektörüne adım atan Watkins,  1996’da çalışmaya başladığı Seagete’de 2004 yılında CEO koltuğuna oturdu ve 2009’da emekli olana kadar bu görevi yürüttü. 
Liu Chuanzhi- Lenovo
Ünlü bilgisayar üreticisi Lenovo’nun kurucusu ve Başkanı olan Liu Chuanzhi’nin ilk işi bir hayli ilginç… Chuanzhi’nin mühendislik eğitimi aldığı askeri kolejden mezun olduğu yıl Çin’de Kültürel Devrim başladı ve Chuanzhi ile birlikte milyonlarca öğrenci 4 yıl boyunca çalışma kamplarında pirinç çiftçisi olarak çalıştı.  
Jack Schuessler-Wendy's
Dünyanın üçüncü büyük hamburger zinciri Wendy's'in eski CEO'su Jack Schuessler, kariyerinin ilk yıllarında St. Loius'deki bir fabrikada  saati 2,45 dolara kutu yükleme işi yapıyordu.  
Terry Lundgren-Macy's
Ünlü alışveriş mağazaları zinciri Macy's'in CEO'su Terry Lundgren bir yıl veterinerlik fakültesinde okudu. Ancak hayatı boyunca büyükbaş hayvanların döllenmesi ile mutlu olamayacağını anlayınca okulu bıraktı. Bir süre istiridye kabuğu soyma işinde çalıştı. Sonra işletme okudu. 1975'te Federated Departmant Stores'da çalışmaya başladı. Lundgren 2005'te May Department Stores'la birleşerek Macy's kurulduğunda şirketin başındaydı.
 
Muhtar Kent- Coca-Cola
1978 yılında cebinde 1000 dolarla ABD'ye gelerek iş aramaya başladı. 1978 yılında gazetedeki bir ilana başvurarak Coca-Cola'da çalışmaya başladı. Cola-Cola kamyonlarıyla şehir şehir gezerek dağıtımı ve lojistiği öğrendi. Şirketin hemen hemen bütün departmanlarında çalıştı. 2008 yılında şirketin CEO'su oldu.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku