Boydak Enerji, kurulu gücünü 2017’de 1000 MW’a çıkarma hedefinde

Boydak Holding iştiraki Boydak Enerji, kuruluşundan bu yana enerji sektöründe yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.

Haberler Hit: 5864 / Yorum: 0 / 26 Kasım 2013 13:16
Boydak Enerji, kurulu gücünü 2017’de 1000 MW’a çıkarma hedefinde
-A +A

Boydak Holding iştiraki Boydak Enerji, kuruluşundan bu yana enerji sektöründe yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Sektörün önemli oyuncuları arasına girme hedefiyle yatırımlarına devam eden firma, 500 MW büyüklüğündeki bir portföyü 2015 yılına kadar devreye almayı planlıyor. Firma, 2017 yılında ise 1000 MW büyüklüğünde bir portföye ulaşmayı amaçlıyor. 
Boydak Enerji olarak şimdiye kadar enerji alanında yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdikleri ifade eden Boydak Enerji Üretim Genel Müdürü Gültekin Eranıl, proje ve yatırım sürecindeki portföy projelerinin tamamlanmasıyla 2015 yılına kadar enerji sektörüne yapılacak toplam yatırım tutarlarının 1 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi. Eranıl, yeni yapacakları yatırımların yanı sıra iştirakleriyle birlikte devrede olan 150 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santralleri, yapım ve projelendirme aşamaları devam eden 225 MW kurulu gücündeki rüzgar santralleriyle üretim alanında elektrik piyasasının önemli oyuncularından biri haline gelmeyi hedeflediklerini anlattı. Öncelikli amaçlarının 2015 yılına kadar 500 MW büyüklüğünde bir portföye ulaşmak olduğunu belirten Eranıl, “2017 yılında ise 1000 MW büyüklüğündeki bir portföye ulaşmayı hedefliyoruz. İlk beş yıllık yatırım programımızı başarıyla gerçekleştirdik. İkinci beş yıllık sürecin sonunda ise toplam yatırım miktarımızı 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi. 
 
Eranıl, Boydak Enerji olarak hem Türkiye’de hem de global düzeyde sürdürülebilir bir kalkınma için olmazsa olmaz unsurun çevre duyarlılığı olduğunu göz önünde bulundurarak, yatırımlarını ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelttiklerini söyledi. Gelecek dönemde de aynı stratejiyi koruyup, hidrolik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yerli ve yeşil kaynaklara ilgi duymaya devam edeceklerini aktaran Eranıl, “Türkiye’de özellikle rüzgar ve güneş enerjisinin kullanımı açısından çok büyük bir potansiyel görmekteyiz. Her iki kaynak çeşidinde de ülkemizin ekonomik potansiyelin henüz çok çok küçük bir kısmını kullandığını ve bu kaynakların genel portföydeki payının çok daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca diğer taraftan portföyümüzü dengelemek için ihtiyaç duyabileceğimiz bir baz yük santrali için çalışmalarımız ve incelemelerimiz de devam ediyor” şeklide konuştu. 
 
Sibel RES, 2015’te devreye alınacak 
 
Sektörde ilk olarak özelleştirme ihaleleri kapsamında yer alan 14’üncü Grup Hidroelektrik Santralleri ihalesini 2010 yılında kazanarak, Girlevik HES, Bayburt HES ve Çemişgezek HES tesislerinin 49 yıllığına işletme hakkını devraldıklarını anımsatan Eranıl, bu tesislerin toplam kurulu gücünün 3.44 MW olduğunu belirtti. Aynı zamanda 2010 yılında 105 MW kurulu güç kapasiteli hidroelektrik santral portföyüne sahip Nisan Elektromekanik Enerji’nin yüzde 50 oranındaki hissesini, 2013 yılında da kalan yüzde 50 oranındaki hissesini devraldıklarını dile getiren Eranıl, “Nisan Elektromekanik Enerji’nin işletmedeki HES kapasitesi 86.12 MW. İnşaatı devam eden Umut II HES projesinin de tamamlanmasıyla portföyün tamamının 2013 yılı sonuna kadar devreye alınması planlanıyor” diye konuştu. Yine aynı yıl içinde inşaat halindeki 41.77 MWe kurulu güce sahip Muradiye Ayrancılar Hidroelektrik Santrali’nin haklarını elinde bulunduran Muradiye Elektrik Üretim’in yüzde 70 oranındaki hissesini de satın aldıklarını kaydeden Eranıl, bu tesisin 2011 yılında devreye alındığını hatırlattı. 
 
Alternatif enerji üretim yatırımlarını artırmak amacıyla yaptıkları yatırımlardan da bahseden Eranıl, “Temmuz 2011 ayında İstanbul Silivri ilçesi Çanta Mevkiinde yer alan 45 MWe kurulu güce sahip Çanta RES projesinin haklarını satın alarak yatırım çalışmalarına başladık. Çanta RES projesinin 2013 yılı sonuna kadar devreye alınması planlanıyor” dedi. 2012 yılı içinde Betim Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret bünyesinde yer alan İstanbul ili, Şile ve Pendik ilçelerinde rüzgar enerjisine dayalı 100 MW kurulu güce sahip Ömerli RES projesini de devraldıklarını kaydeden Eranıl, “Yatırım süreci devam eden Ömerli RES’in 2015 yılı içinde tamamlanması planlanmakta. Aynı yıl içinde İzmir ve Manisa il sınırları içerisinde satın alınan 80 MW kurulu güce sahip Sibel RES projesinin de 2015 yılı içinde faaliyete geçmesi bekleniyor” açıklamasını yaptı. 
 
Boydak Enerji’nin kaynak yelpazesinde çeşitlilik yaratmak adına güneş enerjisi projelerine yöneldiğinden de bahseden Eranıl, sözlerine şunları ekledi: “Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim, 2012 yılının Şubat ayında kuruldu. Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaklaşık 400 MW gücündeki 20 adet güneş enerjisi projesi için EPDK’ya lisans başvurusunda bulunuldu.” 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku